Skatteregler elektrisk firmabil

Fordeler med hjemmelading av firmabilen

Vi anbefaler sterkt å tilrettelegge for hjemmelading av firmabiler. Det er både en praktisk løsning for de ansatte og en kostnadseffektiv metode for bedriften. Ved å legge opp til enkel hjemmelading kan refusjon av ladeutgifter gjøres uten store anstrengelser, og dere sparer både tid og penger. Ansatte som starter dagen med en fulladet bil er klare til å dra rett ut på oppdrag uten forsinkelser.

(1) Kan arbeidsgiver skattefritt dekke kostnaden for en ladestasjon hjemme hos den ansatte?

Nei, kostnaden for en ladestasjon hjemme hos den ansatte vil anses som en skattepliktig fordel. Dette gjelder selv om ladestasjonen hovedsakelig brukes til lading av firmabilen. En av grunnene er at installasjonen kan øke verdien av boligen til den ansatte, og dermed betraktes som en privat fordel som må beskattes.

(2) Beløper det ekstra skatt hvis den ansatte lader kjøretøyet på arbeidsplassen?

Nei, lading av firmabil på arbeidsplassen regnes ikke som en skattepliktig fordel for den ansatte. Det betyr at ansatte kan lade bilen uten ekstra kostnader knyttet til beskatning, så lenge ladingen skjer ved ladestasjoner som arbeidsgiveren har installert eller stiller til disposisjon.

(3) Kan arbeidsgiver dekke kostnadene ved lading av firmabilen hjemme uten skatteplikt?

Ja, selv om arbeidsgiver ikke kan dekke kostnadene til installasjon eller innkjøp av selve elbilladeren uten at det utløser fordelsbeskatning, kan de dekke selve ladeutgiftene. Forutsetningen er at ladingen må kunne dokumenteres eller sannsynliggjøres. Den mest gunstige løsningen for bedriften er å ha et system som nøyaktig registrerer forbruket. Dette sikrer at den ansatte får dekket sine faktiske kostnader, fremfor en estimert sum, noe som gir bedre oversikt og kontroll over utgiftene. Derfor har Laddel utviklet en løsning for dette.

Kilde: https://www.sticos.no/fagstoff/elbil-som-firmabil-arbeidsgivers-dekning-av-utgifter-til-strom-og-ladestasjon

Kontakt oss!